En el marc del projecte Tàndem que es duu a terme a l’Institut Apel·les Mestres, juntament amb IrsiCaixa , el Parc Científic de Barcelona i la Fundació Catalunya-La Pedrera, el divendres dia 23 de gener de 2015 es va celebrar un acte a l’Aula Magna del mateix institut, organitzat per la Unitat de Difusió de la Recerca Biomèdica. Aquest va consistir en una xerrada que, amb el títol de “Què saps del VIH i de la SIDA?”, té com a objectius donar a conèixer una sèrie de conceptes molt útils i concrets relatius a la malaltia, al virus que la causa i als riscos de contagi i, al mateix temps, divulgar la tasca investigadora sobre la SIDA que es duu a terme en aquest centre de recerca, en la línia de millorar-ne el tractament i perfeccionar la vacuna que faci possible la seva prevenció.
Va assistir a l’acte tot l’alumnat de Batxillerat, juntament amb un grup d’alumnes d’ESO que han participat en una activitat del centre relacionada amb la ciència.
La xerrada va ser impartida per la doctora Beatriz Mothe i va ser molt ben acollida per part de tot el públic. El seu plantejament s’ajusta en gran manera a les demandes i interrogants que es pot formular un o una adolescent sobre aquest tema, molt més desconegut del que es pot suposar.
Un gran encert d’aquesta activitat és la interacció que s’estableix amb l’alumnat, ja que se’l fa intervenir, reflexionar i autoavaluar el grau de coneixement (i també de desconeixement) que té sobre la malaltia de la SIDA i el VIH. De la mateixa manera, és molt positiu el fet que la sessió acabi amb el testimoni en directe d’una persona afectada, cosa que provoca una gran empatia entre les persones presents i convida a deixar de banda els prejudicis que pesen tant sobre qui pateix la malaltia o té el virus.
En definitiva, es tracta d’una activitat del tot recomanable i molt positiva, tant pel que fa al seu contingut científic com des del punt de vista formatiu. Segur que ha contribuït a un major coneixement sobre la SIDA i el VIH per part de l’alumnat de l’Apel·les Mestres i qui sap si ha despertat en algú la curiositat de dedicar-se a millorar la vida de les persones afectades, ja sigui des de la ciència o des de les tasques de cura.
L’acte de cloenda va consistir en el lliurament de diplomes als nostres alumnes que van participar com a monitors en els tallers per a escoles de primària en el Parc Científic de Barcelona i a l’Institut dins de les activitats dels tastets de ciència en el marc del projecte TÀNDEM.
La Xerrada va tenir lloc a l'aula magna de l'INS Apel·les Mestres |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada